De arrestatie van Inez Weski  

Door Thomas Lindsen

Zoals iedereen waarschijnlijk op dit punt al heeft gehoord, is strafrechtadvocaat Inez Weski een aantal weken geleden gearresteerd.[1] De afgelopen dagen zijn rondom haar arrestatie en verdenkingen meerdere ontwikkelingen geweest. Ik wil daarom met dit blog de kans nemen om iedereen een complete ‘update’ te geven over de huidige situatie, samengesteld uit meerdere bronnen, voor iedereen die het nieuws niet op de voet gevolgd heeft.

Weski’s arrestatie heeft te maken met haar hoedanigheid als raadsvrouw van de beruchte topcrimineel Ridouan Taghi.[2] Zij is namelijk gearresteerd op verdenking van deelname aan een criminele organisatie, die zich bezighoudt met internationale drugshandel en witwassen. Ook wordt ze verdacht van het ‘schenden van geheimen’. Ze zou namelijk berichten hebben doorgespeeld van en aan Taghi en daarmee haar positie als advocaat misbruikt.[3] Weski heeft ondertussen de verdediging van Taghi neergelegd, sinds zij nu natuurlijk druk bezig is met het verdedigen van haarzelf en daardoor Taghi niet naar behoren kan ondersteunen.[4] Sinds haar arrestatie zit Weski in volledige beperking, wat betekent dat contact met de buitenwereld niet mogelijk is. Ze heeft echter tot aan haar arrestatie altijd de beschuldigingen passievol ontkent.[5] Een mogelijke schuldbekentenis of haar kant van het verhaal zal men nog even op moeten wachten. Een aantal weken geleden werd al bekend gemaakt dat Weski twee weken langer in voorarrest zou worden gehouden. De rechtbank Rotterdam heeft echter een paar dagen geleden besloten dat hier nog zeker een maand bij komt.[6]

Daarbij heeft de deken van de Rotterdamse Orde van Advocaten besloten dat Weski haar taken niet meer naar behoren kan uitvoeren. Een woordvoerder van Nederlandse Orde van Advocaten maakt duidelijk dat dit geen strafmaatregel is, omdat Weski nog niet is veroordeeld. De Orde is simpelweg van mening dat Weski in de huidige situatie haar taak als advocaat niet kan uitvoeren. Een stelling waar moeilijk twijfels bij gezet kunnen worden. Om deze reden is Weski door middel van een spoedschorsing tijdelijk geschorst als advocaat.[7] Zij staat ondertussen ook al niet meer op de lijst van advocaten van haar eigen advocatenkantoor.[8]

Hoewel Weski natuurlijk nog niet is veroordeeld, speelt de vraag waarom Weski deze misdrijven zou plegen al veel in het publieke debat. Volgens het Parool is echter uit het strafdossier onderhand duidelijk geworden dat, sinds het moment dat Taghi in de EBI was geplaatst, Weski onder druk werd gezet door familieleden van Taghi om als doorgeefluik van berichten te fungeren.[9] Deze situatie werpt ook de vraag op of Nederlandse strafrechtadvocaten wel voldoende beschermd worden van hun eigen cliënten wanneer deze afkomstig zijn uit de zware criminaliteit.[10]

Al met al is de situatie waarin Inez Weski verkeert momenteel erg gevoelig en explosief. De komende weken zal er hoogstwaarschijnlijk nog een stormvloed aan ontwikkelingen komen die zo maar grote gevolgen kunnen hebben voor niet alleen Weski, maar alle Nederlandse strafrechtadvocaten.


[1] https://nos.nl/collectie/13809/artikel/2472284-inez-weski-advocaat-taghi-aangehouden-om-deelname-criminele-organisatie.

[2] https://www.telegraaf.nl/nieuws/1076114403/advocaat-inez-weski-gearresteerd-verdacht-van-deelname-aan-criminele-organisatie.

[3] https://nos.nl/collectie/13809/artikel/2472284-inez-weski-advocaat-taghi-aangehouden-om-deelname-criminele-organisatie.

[4] https://nos.nl/collectie/13809/artikel/2472688-advocaat-weski-twee-weken-langer-vast-legt-verdediging-taghi-neer.

[5] https://nos.nl/artikel/2473212-weski-door-familie-van-taghi-onder-druk-gezet-om-berichten-door-te-sturen.

[6] https://nos.nl/artikel/2473824-advocaat-inez-weski-nog-zeker-30-dagen-langer-vast.

[7] https://nos.nl/artikel/2473937-inez-weski-voorlopig-geschorst-als-advocaat.

[8] https://weski.nl/.

[9] https://www.parool.nl/amsterdam/de-familie-van-taghi-bleef-inez-weski-bestoken-als-doorgeefluik-voor-berichten~b76a9fec/.

[10] https://www.nrc.nl/nieuws/2023/04/25/ondermijning-van-de-advocaat-tast-de-rechtsstaat-zelf-aan-a4163105?t=1683466953.