De commissies van N.C.S.V. Dr. Nico Muller spelen een grote rol binnen de vereniging. Zij zorgen ervoor dat de vereniging daadwerkelijk activiteiten kan ondernemen door het promoten van de vereniging en het organiseren van activiteiten. Daarom stellen wij graag onze commissies aan jullie voor, zodat jullie weten welke commissies er zijn, wat zij precies doen en wie hier onderdeel van zijn.

Dit jaar zullen we voor het eerst binnen de commissies het voorzitterschap introduceren. Waar voorheen de leden van het bestuur voorzitter van de commissies waren, kunnen leden nu zelf opgeven dat zij geïnteresseerd zijn in het voorzitterschap. Dit is een uitdaging voor jezelf, een kans om te proeven hoe het is om te besturen en een mooie aanvulling voor op je CV.

Heb jij een vraag over de commissies of wil je je actief inzetten als lid? Mail dan naar info@drnicomuller.nl.


Strafbladcommissie

V.l.n.r. Annelotte Beerlage, Thomas Lindsen, Ilse Broens en Iris Verburg

De Strafbladcommissie is verantwoordelijk voor het schrijven van, de naam zegt het al, het Strafblad. De commissieleden kiezen hiervoor samen een overkoepelend onderwerp, maar binnen dat onderwerp is iedereen vrij om te schrijven waarover hij of zij wil. Dat maakt het schrijven natuurlijk een stuk leuker. Je bent immers niet gebonden aan een onderwerp, zoals dit bij het schrijven van een essay vaak wel het geval is.

Naast het Strafblad schrijft de commissie bijna iedere week een blog. Deze wordt gepubliceerd op de website, de Facebookpagina en LinkedInpagina van N.C.S.V. Dr. Nico Muller. De blog schetst een juridisch kader rondom strafrechtelijk gerelateerde nieuwsberichten, wetswijzigingen of andere actuele onderwerpen. Zo worden de leden van de vereniging op de hoogte gehouden van hetgeen in de wereld van het strafrecht speelt.

Toeziend bestuurslid: Iris Verburg


Activiteitencommissie

V.l.n.r. Johanna Meesters, Melanie Houtepen, Finn Brands, Laura van Bentum & Remco Roelen
Ontbrekend: Hanne Toemen

De activiteitencommissie organiseert alle activiteiten die plaatsvinden op de universiteit en daarbuiten. Denk hierbij aan de jaarlijks terugkerende Dr. Nico Muller-dag, het Career Event, lezingen en masterclasses. De Dr. Nico Muller-dag is een evenement dat ieder jaar in november wordt georganiseerd om onze vereniging te eren. Tijdens het Career Event proberen we studenten kennis te laten maken met de beroepspraktijk. Verder proberen we met de lezingen en masterclasses studenten een aanvulling c.q. verdieping te geven op het onderwijs.

De activiteitencommissie organiseert tevens activiteiten die niet plaatsvinden op de universiteit. Dit zijn bezoeken aan externe instanties, waar studenten een exclusief kijkje kunnen krijgen achter de schermen. Deze plekken zijn vaak niet zomaar toegankelijk voor publiek, maar voor een rechtenstudenten wel heel interessant om te zien. Denk hierbij aan de penitentiaire inrichting, politieacademie, advocatenkantoren en een tbs-kliniek.

Toeziend bestuurslid: Finn Brands


Kascontrolecommissie

V.l.n.r.: Emma Brusse, Rebecca Kloppers, Simeon Meelhuijsen
& Anouk Wesselink

De kascontrolecommissie houdt zich bezig met het controleren van de jaarrekening en het financieel jaarverslag van de vereniging. Zij zullen dit jaar de kascontroles uitvoeren oftewel het checken van de jaarrekening. Verder wordt er naar de financiën van de vereniging gekeken en worden de financiële transacties gecontroleerd. Zo zorgt de commissie ervoor dat de leden een juist beeld hebben van het financieel beleid dat in het afgelopen jaar is gevoerd.


Een verantwoordelijke en leerzame taak, die de commissie zorgvuldig en
met plezier uitvoert.

Toeziend bestuurslid: Rebecca Kloppers


Reiscommissie

V.l.n.r.: Rebecca Kloppers en Laura van
Bentum

Afgelopen drie jaar heeft er helaas geen studiereis kunnen plaatsvinden door Covid-19. Hopelijk is dat dit jaar anders en kan de reis gewoon doorgaan. Inmiddels is de reiscommissie al druk bezig met het organiseren van de studiereis die dit jaar naar Brussel zal gaan.

De reis is altijd een combinatie van juridische activiteiten, zoals een bezoek aan de Nederlandse ambassade of de rechtbank, en informele activiteiten, zoals een bierproeverij en kroegentocht. Op de reis leren we een nieuwe cultuur kennen, maar leren we vooral ook de andere leden beter kennen.

Het is daarom altijd een aanrader om mee op reis te gaan!


Toeziend bestuurslid: Rebecca Kloppers


Pleitcommissie

De pleitcommissie is verantwoordelijk voor het organiseren van pleitavonden. De pleitcommissie verzorgt de Nijmeegse voorronde van de Nationale Strafpleitcompetitie (NSPC). Daarnaast ondersteunt de pleitcommissie de organisatie van de NSPC. Ook ondersteunt de pleitcommissie het team want naar de NSPC gaat. Dit jaar vond de NSPC plaats bij de Hoge Raad en heeft het Nijmeegse team gewonnen!

Kortom, een leuke commissie voor iedereen die zich met pleiten bezig wil houden!

Toeziend bestuurslid: Gwyn Clerkx