Nieuwjaarsborrel & kroeglezing

Dr. Nico Muller wenst iedereen een ontzettend fijn en gelukkig nieuwjaar toe! En om het nieuwe jaar knallend in te gaan, willen wij iedereen, leden en niet-leden, uitnodigen voor onze nieuwjaarsborrel op 31 januari om 20:00 uur in Cafe ’t Haantje. De nieuwjaarsborrel zal van start gaan met een kroeglezing die gegeven wordt door de heer Nab en mevrouw Mommers, docenten en promovenda bij de strafrechtsectie op de Radboud Universiteit.

Tijdens de kroeglezing zal centraal staan: algoritmes om potentiële daders op te sporen. En wees niet bang we zullen je niet vermoeien met moeilijke wiskundige berekeningen. Een dergelijke algoritme kan bijvoorbeeld een lijst opstellen waarop personen staan die een verhoogd risico lopen om betrokken te raken bij bepaalde vormen van criminaliteit. Deze personen kunnen dan vervolgens extra in de gaten worden gehouden, ze kunnen worden gewaarschuwd of zelfs mogelijk preventief worden opgesloten. Opmerkelijk is dat deze algoritmes vaak geen onderscheid maken tussen daders en slachtoffers. Tijdens de kroeglezing zullen de heer Nab en mevrouw Mommers dit onderwerp inleiden en met elkaar in discussie gaan over dit onderwerp. Denk aan vragen zoals: Hoe wenselijk is deze ontwikkeling? Wat zijn de voor- en nadelen hiervan? Welke juridische en maatschappelijke risico’s kleven er aan het gebruik van deze algoritmes? Bestaat het gevaar dat deze algoritmes uiteindelijk geïnstitutionaliseerde discriminatie versterken? Hoe verandert het verdenkingsbegrip onder invloed van al deze ontwikkelingen? Aansluitend aan de kroeglezing is de borrel waar je gezellig even kan bijkletsen. Indien je hier graag wilt bijzijn, druk dan snel op aanwezig! De kroeglezing zal beginnen om 20:30 uur.

Lijkt dit onderwerp jou interessant en kun je niet wachten? Dan raden wij je aan om de film Minority Report (beschikbaar via Netflix) te kijken. Deze film biedt een dystopisch beeld van een toekomst waarin dergelijke voorspellingen leidend zijn geworden voor de opsporing.