De eerste activiteit van dit collegejaar is weer een feit. Met een groep van 25 studenten hebben wij een bezoek gebracht aan de Penitentiaire Inrichting Arnhem- Zuid (oftewel: Blue Band bajes).  We werden rondgeleid door twee gedetineerden en twee werknemers. 

Na het voorstelrondje begon de rondleiding. We hebben onder andere de werkplaatsen, cellen, bibliotheek, gebedsruimte en de luchtplaats gezien. Een leuk feitje was dat de gevangenen in de bibliotheek boeken kunnen lenen in verschillende talen. Daarnaast dient de bibliotheek voor veel gedetineerden als ontmoetingsplek. Onze twee gidsen vertelden ook dat je in de gevangenis wat geld kunt verdienen door te werken op een van de werkplaatsen. Een gedetineerde moet dan bijvoorbeeld kunstgrasmatten oprollen. Dit is overigens geen grote vetpot. Een grappig verhaal was dat een gedetineerde ooit op een mat ‘’groetjes uit Arnhem’’ had geschreven voordat hij de grasmat oprolde.

 Na de rondleiding begon het vragenuurtje. We vroegen de twee gedetineerden het hemd van het lijf. Ze mochten zelf beslissen of ze antwoord wilden geven op de vragen maar ze spraken heel open over hun verleden. Eén van de gedetineerden zat al tien jaar vast en vertelde dat hij daardoor bepaalde doodnormale dingen uit het leven had gemist. Hij wist bijvoorbeeld niet hoe een smartphone werkte. Ook kwamen er een aantal grappige verhalen naar boven. Zo was er een keer een karbonade van een gevangenen gestolen. Kortom we hebben interessante en heftige verhalen te horen gekregen die een goed beeld gaven hoe het leven achter de tralies eruitziet. Al om al was het een leerzame activiteit.